Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά κας Ασπασίας (Σίσσυ) Αλιγιζάκη.

Ασπασία (Σίσσυ) Αλιγιζάκη

Αντιδήμαρχος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά

Κυριά Αλιγιζάκη είναι μεγάλη μας τιμή που μας δεχτήκατε χωρίς δεύτερη σκέψη αφιερώνοντας από τον πολύτιμο χρόνο σας στη συνέντευξη αυτή.

Η τιμή είναι δική μου!

Με εντυπωσιάσατε ευχάριστα με την πρωτοβουλία σας αυτή. Χαιρετίζω τη προσπάθειά σας και θα ήθελα να είμαι αρωγός της, εφόσον το επιθυμείτε και εσείς!

Όπως πολύ πιθανό να γνωρίζεται μία από τις επαγγελματικές μου ενασχολήσεις είναι πως είμαι Καθηγήτρια. Για το λόγο αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα μαθητές όπως εσείς, 3 Γυμνασιόπαιδα εν μέσω καραντίνας δεν κάθισαν καθηλωμένα μπροστά από ένα PC ή ένα κινητό να σερφάρουν άσκοπα στα Social και να σπαταλάνε την ώρα τους παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια με τις ώρες, αλλά αξιοποίησαν το χρόνο τους παραγωγικά ξεκινώντας την έκδοση αυτής της εφημερίδας!

Με χαροποιεί επίσης που είστε Πειραιωτάκια όπως και εγώ!

Δεσμεύομαι πως θα είμαι δίπλα σας όπου μπορώ να φανώ χρήσιμη!

Ποιες είναι οι κύριες αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης?

Η Διεύθυνση Παιδείας και Δια βίου Μάθησης έχει ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πειραιά και την αξιοποίηση των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης.

Δεν θα σας κουράσω με το οργανόγραμμα της Διεύθυνσης καθώς είναι πολύ μεγάλο με πλήθος αρμοδιοτήτων, απλώς θα σας αναφέρω τις κύριες εργασίες μας:

Συνεργαζόμαστε με τις Σχολικές Επιτροπές και τις Δημοτικές επιτροπές Παιδείας και συμμετέχουμε σε συσκέψεις με αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης, παρακολουθώντας τη σωστή λειτουργία των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης του Πειραιά.

Καταρτίζουμε, επεξεργαζόμαστε, εισηγούμαστε και υλοποιούμε προγράμματα επιμορφωτικού, πολιτιστικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, προς όφελος των διδασκόντων, των γονέων, του μαθητικού πληθυσμού και της νεολαίας γενικότερα.

Συνεργαζόμαστε επίσης και τηρούμε Μητρώο των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και με την Κοινωνική Λειτουργό υποστηρίζουμε κοινωνικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά.

Τι εργασίες κάνατε για την επαναλειτουργία των σχολείων?

Κύριο μέλημα μας είναι η ασφαλής επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Για το λόγο αυτό έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για όλους! Μαθητές, Εκπαιδευτικούς και Καθαρίστριες.

Πιστεύω πως μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει, έχοντας υλοποιήσει περισσότερες ενέργειες από όσες προέβλεπαν οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου.

Ενδεικτικά αναφέρω πως έχουμε προβεί στην απολύμανση όλων των σχολικών εγκαταστάσεων και έχουμε όλες τις απαραίτητες προμήθειες σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά για την κάλυψη των αναγκών.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας?

Όπως προανέφερα κύριος στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων μας. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες αναβάθμισης τόσο σε κτηριακές υποδομές, όσο και στο εκσυγχρονισμό τους, δημιουργώντας νέα τμήματα με υπολογιστές που μας παραχωρούν μεγάλες εταιρίες. Το βάρος μας έχει πέσει περισσότερο σε παλιές σχολικές μονάδες που έχουν κτηριακά προβλήματα, καθώς και στην αντικατάσταση όσον το δυνατόν περισσοτέρων παλαιών πινάκων με διαδραστικούς. Επίσης έχουμε εστιάσει, στα σχολεία ειδικής αγωγής προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Τέλος, προσπαθούμε όπως πάντα να είμαστε κοντά στις ευάλωτες ομάδες στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στα άλλα πεδία αρμοδιότητάς μου είναι και η «Δια Βίου εκπαίδευση»

Είχαμε ξεκινήσει ένα κύκλο παρουσιάσεων βιβλίων με στόχο να φέρουμε τον Πειραιώτη δίπλα στο ξεχασμένο βιβλίο, το πιο σημαντικό εργαλείο για τη γνώση, πάνω στο οποίο όμως, δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει και το έχει εκτοπίσει, ενδεχομένως, ο ηλεκτρονικός τύπος και η κυριαρχία της εικόνας. Πρέπει λοιπόν να το ξαναπιάσουμε στα χέρια μας και να εντρυφήσουμε σε αυτό. Δυστυχώς όμως, λόγω της κατάστασης το έχουμε «παγώσει» ευελπιστώντας να το επαναφέρουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Είχαμε ξεκινήσει ένα κύκλο παρουσιάσεων με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, άκρως εποικοδομητικά τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς τους όπως «η σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο» αλλά και πάλι σταμάτησαν λόγω των έκτακτων αναγκών! Ευελπιστούμε να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και με ενδιαφέρον θεματολογία όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Για τους μεγαλύτερους έχουμε «Τα πολυάριθμα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης», τα οποία εντάσσονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των ενηλίκων, μέσω Επιμορφωτικών Σεμιναρίων και Διαλέξεων.

Τέλος ξεκινήσαμε μία δράση που επιδίωξή μας είναι να γίνει θεσμός. Είναι η «Γιορτή Παιδείας» όπου καλούμε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να βγουν από το στενό κύκλο του σχολείου τους και να εξωτερικεύσουν και αναδείξουν άλλες δεξιότητες τους προβάλλοντάς τες στην κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ ευχαριστώ!

Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και η εφημερίδα σας να έχει «εύπλοιαν»!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *