Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια; (της Νάγιας Κουναλάκη)

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν στα ζώδια; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό; Και αν ναι τότε ποιοι παράγοντες το καθορίζουν;

Πολύ συχνά οι φόβοι, τα απωθημένα, οι στόχοι και οι επιθυμίες μας, η ανασφάλεια, η ανάγκη των ανθρώπων να επιμερίσουν κάπου αλλού τις ατομικές τους ευθύνες αλλά και τις αποτυχίες τους, η επιθυμία για γνώση και επιβεβαίωση μερικών καταστάσεων, είναι το κλειδί για να αναζητήσουν πολλά άτομα λύση για πράγματα που τους απασχολούν στον κόσμο της αστρολογίας.

Οι αστρολογικές προβλέψεις ωστόσο παρουσιάζουν μια δομή με ασαφείς και αόριστες προτάσεις, έτσι ώστε να καλέσει το άτομο να ‘’συμπληρώσει τα κενά του’’, ψάχνοντας στην αρχή τις ομοιότητες μεταξύ χαρακτήρα και συμπεριφοράς των ατόμων παρομοιάζοντας και προσαρμόζοντάς τα στα χαρακτηριστικά του ζωδίου.

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα ανθρώπινα συναισθήματα είναι ο φόβος (της ήττας, της απώλειας, ακόμα και του θανάτου). Κινούμενος με τη μεταφυσική λογική ο άνθρωπος  προσπαθεί να εμποδίσει το ‘’κακό’’ που ασυναίσθητα ανησυχεί ότι θα πάθει. Σε αυτήν λοιπόν τη φάση έρχονται να παίξουν τον ρόλο τους όσα ξέρει και έχει αντιληφθεί για τον εαυτό του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουμε ουσιαστικά συνηθίσει να πιστεύουμε σε κάτι μεταφυσικό ή σε μία θρησκεία στηρίζοντας σε αυτό την ανάγκη μας για το αίσθημα της παρηγοριάς, της ενθάρρυνσης και της ενδυνάμωσης. Άλλο ένα θεμελιώδες συναίσθημα μας είναι η επιθυμία για γνώση και κατά συνέπεια έλεγχο των πραγμάτων. Κάποιος που ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, δρα με ελάχιστες πιθανότητες λάθους, αντιμετωπίζοντας πιθανές δυσκολίες, κινδύνους αποτυχίες, απώλειες  και ήττες. Σε κάποια άτομα η τάση για έλεγχο και επιτυχία υπερβαίνει την λογική και επιστημονική σκέψη.

Μέσα στον καθέναν μας ( και αναφέρομαι σε άτομα με φυσιολογική ψυχολογία) υπάρχουν προσδοκίες και επιθυμίες οι οποίες σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν, το άτομο νιώθει ματαίωση, κάτι που το οδηγεί σε πόνο, πικρία και θλίψη. Όσο λοιπόν καταλαβαίνει πως τα θέλω του δεν πραγματοποιούνται με τρόπο λογικό και μεθοδευμένο, καταφεύγει στη μεταφυσική. Η αναζήτηση της ευτυχίας συχνά ενδέχεται να ωθήσει το άτομο από την απλή ενασχόληση με την αστρολογία μέχρι τις πιο περίπλοκες μεταφυσικές μεθόδους.

Όταν αποτυχαίνει κάποιος χρειάζεται έναν μηχανισμό άμυνας για να μετριαστεί η εσωτερική του ένταση και αρνητισμός (κάτι που θα προσφέρει μια αστρολογική πρόβλεψη). Για παράδειγμα ένας ανάδρομος Ερμής ή μια ανάδρομη Αφροδίτη μπορούν να δικαιολογήσουν και να σκεπάσουν πολλά λάθη, αποτυχίες και αναβλητικές συμπεριφορές μας. Κάποιες άλλες φορές μία αρνητική ή θετική αστρολογική πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί αληθινή. ενεργοποιώντας το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπου μία προφητεία, ισχυρή πεποίθηση ή αυταπάτη, η οποία δηλαδή δεν ισχύει ή αποτελεί πιθανότητα, ωστόσο το άτομο τη θεωρεί πραγματική, έχει τη δύναμη να ασκήσει επιρροή στα συμβάντα τόσο πολύ, για να συμμορφωθούν οι αντιδράσεις του  ανθρώπου προς την πρόβλεψη –προφητεία μέχρι τελικά να αποδειχθεί αληθινή.

Πιο απλά, μία αστρολογική πρόβλεψη του στυλ :’’Προσοχή στα ατυχήματα’’ για κάποιον που πιστεύει βαθιά στην αστρολογία ίσως βγει αληθινή, καθώς το άτομο πιστεύει ότι πράγματι θα έχει ατύχημα και μπαίνει σε μία κατάσταση αγωνίας και ψυχικής έντασης, οπότε αποσπάται η προσοχή του γενικά. Όταν πλέον το ατύχημα (που προκλήθηκε εξαιτίας της αρνητικής του ψυχολογίας) θα έχει συμβεί, θα έχει πειστεί πως η αστρολογική πρόβλεψη επαληθεύτηκε.

Κι όσο η εμπλοκή μας με τα ζώδια σταματάει στην απλή ανάγνωσή τους με πρόθεση να αστειευτούμε και να διασκεδάσουμε, τα πράγματα –θεωρώ- είναι λειτουργικά.

Όταν όμως η ψευδοεπιστήμη γίνεται ο τρόπος και η στάση του ατόμου να ζει μέσα στον κόσμο. τότε θέλει προσοχή από μέρους του και εκλογίκευση, καθώς μπορεί η αφέλεια να οδηγήσει στην αποχαύνωση και την οικονομική εκμετάλλευση.

Νάγια Κουναλάκη Β’ Γυμνασίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *