Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (του Νικήτα Ρεβύθη)

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου χτισμένη εντός του πανέμορφου και ιστορικού κάστρου του Μέγα Μαγίστρου αποτελεί από το 1988 αναγνωρισμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Από το 1309, το νησί κυριαρχούσε το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ . Οι ιππότες αναλογιζόμενοι τη γεωγραφική θέση της Ρόδου μετέτρεψαν την τότε πόλη σε προπύργιό τους. Το Τάγμα των ιπποτών ήταν εγκατεστημένος στο νησί έως και το 1523 οπότε και η Ρόδος πέρασε στην οθωμανική κυριαρχία.

Εντός της πόλης μπορούμε να διακρίνουμε πολλά ιστορικά μνημεία με τα κυριότερα να είναι το παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και ο δρόμος των Ιπποτών του τάγματος. Το κάστρο της Ρόδου -ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρη μεσαιωνική πόλη περιβαλλόμενη από τείχη- είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο ιστορικά κάστρα του κόσμου.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο , στη θέση παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης του 7ου μ.Χ. αιώνα. Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Το κάστρο χωρίζεται σε δύο πολεοδομικά συγκροτήματα. Το ένα είναι η Άνω Πόλη που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της γοτθικής περιόδου και το άλλο η Κάτω πόλη ,όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζάμια, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της οθωμανικής περίοδο.

Το Κάστρο είναι ένα πολύ σπουδαίο αξιοθέατο το οποίο ο καθένας μας αν έχει την ευκαιρία θα πρέπει σίγουρα να το επισκεφτεί.

Ρεβύθης Νικήτας Β΄ Γυμνασίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *