Οι εκπομπές ηφαιστειακού διοξειδίου του άνθρακα συνέβαλαν στη κλιματική αλλαγή κατά τη Τριασική περίοδο

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications,  διαπιστώνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έπαιξε άμεσο ρόλο στην πρόκληση ακραίων κλιματικών αλλαγών στο τέλος της Τριασικής περιόδου πριν από 201 εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες προκάλεσαν την εξαφάνιση σχεδόν του ήμισυ όλων των υπαρχόντων ειδών. 

Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από αυτές τις ηφαιστειακές εκρήξεις είναι συγκρίσιμη με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που αναμένεται να παραχθεί από όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τον 21ο αιώνα.

Η τελική εξαφάνιση θεωρείται από καιρό ότι προκλήθηκε από δραματική αλλαγή του κλίματος και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ενώ υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας εκείνη την εποχή, γνωστή ως Central Atlantic Magmatic Province eruptions, συζητείται ο ρόλος που διαδραμάτισε άμεσα στο συμβάν εξαφάνισης. 

Στη νέα μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, βρήκε στοιχεία φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα παγιδευμένων σε ηφαιστειακά πετρώματα που χρονολογούνται από το τέλος της Τριασικής Περιόδου, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνέβαλε στην καταστροφική κλιματική αλλαγή που πιστεύεται ότι προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *