Βυζαντινές Εκκλησίες – Μοναστήρια ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΡΕΒΥΘΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

H ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 16ος Αιώνας

Βρίσκεται σε μικρό ύψωμα στους ανατολικούς πρόποδες του οικισμού.

Είναι σταυροεπίσταγος ναός με τρίπλευρη εξωτερικά αιγίδα ιερού, της οποίας η βάση δεν φθάνει μέχρι το έδαφος. Στο εσωτερικό, τοιχογραφίες σώζονταν μόνο στο ιερό, με παράσταση Θείας Λειτουργίας και ιεραρχών στην αιγίδα που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Το κτίσμα έχει χρονολογηθεί στον 16ο αιώνα από τον τύπο του ναού και τη μορφή της τοιχοποιίας του.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ)

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 11ος ή 13ος Αιώνας

Ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού και είναι ερειπωμένος. Είναι μικρός μονόχωρος ναός, καμαροσκέπαστος, με νάρθηκα στα δυτικά. Στο ιερό διαμορφώνονται εσωτερικά τέσσερις κόγχες μέσα στο πάχος των τοίχων, ενώ πολλά ηχητικά αγγεία είναι τοποθετημένα επίσης στους τοίχους του. Ίχνη τοιχογραφιών διακρίνονται στην κόγχη του ιερού. Η χρονολόγηση του κτίσματος τοποθετείται, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, στον 11ο ή στον 13ο αιώνα.

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟ – Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1537

Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού και χρησιμεύει ως κεντρικός ναός. Έχει σταυροειδή στέγη με τρούλο, με πεντάπλευρη κόγχη, νάρθηκα και στη νότια πλευρά καλυμμένο προπύλαιο. . Οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Σύμφωνα με την υπέρυθρη επιγραφή ο ναός χτίστηκε το 1537.

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 670 μ.Χ. (7ος Αιώνας)

Η Μονή Μολυβδοσκεπάστου χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Πωγωνάτος μπήκε υπεροπτικά στο λουτρό που βρισκόταν δίπλα στον αρχαίο ναό και βγήκε μαύρος από εκεί, μεταμελήθηκε για την περηφάνια του και έγινε καλά. Έτσι έφτιαξε την εκκλησία που σκεπάστηκε με μολυβδένιες πλάκες γι αυτό λέγεται και Μολυβδοσκέπαστη. Αφού καταστράφηκε πολύ αργότερα ανακαινίστηκε από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Παλαιολόγο το 1341. Κατά την τουρκοκρατία στο μοναστήρι λειτούργησαν διάφορες σχολές που βοήθησαν το γένος (Χειρογραφική σχολή κ.α.). Υπήρξε μητρόπολη της επαρχίας Πωγωνιανής μέχρι το 1863 που καταργήθηκε με πατριατική εγκύκλιο. Το μοναστήρι είναι χτισμένο κάτω από το χωριό Μολυβδοσκέπαστη στους πρόποδες του επιβλητικού βουνού Νεμέρτσικα και απέχει 400 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία. Από μακριά φαίνεται ο ψηλός βυζαντινός τρούλος. Περιτριγυρίζεται από ψηλό πέτρινο τοίχο ενώ η ξύλινη εξώθυρα που είναι ντυμένη με λαμαρίνα έχει πάχος 10 εκατοστά. Μπαίνοντας στην αυλή αριστερά είναι τα κελιά που μένουν οι καλόγεροι και οι προσκυνητές. Μέσα η εκκλησία έχει καλλιτεχνικά ξυλόγλυπτα του 16ου αιώνα και παλιές αγιογραφίες. Η εικόνα της Παναγίας όπου είναι αφιερωμένη και η μονή είναι έργο του 6ου αιώνα μ.Χ. και λεγόταν Παναγία Πωγωνιανίτισσα. Η απόσταση της Μονής Μολυβδοσκεπάστου από την Κόνιτσα είναι 17χιλ.

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1842

Είναι ο μητροπολιτικός ναός της Κόνιτσας. Ο ναός που υπήρχε πυρπολήθηκε από τον Καπλάν μπέη στις 22 Ιανουαρίου 1829 και μετά από τρία χρόνια αποφασίστηκε από τον επίσκοπο Βελλάς και Κονίτσης Ιωσήφ και τους προκρίτους της πόλης να ξαναχτιστεί . Η τοιχοποιία του ναού είναι περίτεχνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Υπάρχει βέβαια το επάνω τμήμα που είναι πρόχειρα χτισμένο με πέτρες απελέκητες γεγονός που φανερώνει ότι κάποια εμπόδια παρουσιάστηκαν είτε από τους Τούρκους είτε τεχνικής φύσεως. Εξωτερικά ο ναός είναι ορθογώνιος. Εσωτερικά διαιρείται σε τρία κλίτη και έχει μικρούς και μεγάλους θόλους. Επίσης υπάρχουν δύο γυναικωνίτες σε διαφορετικά επίπεδα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με οκτώ μεγάλες εικόνες και τριάντα μικρές σε δύο σειρές. Οι περισσότερες φορητές εικόνες που φυλάσσονται σήμερα στο ναό είναι της περιόδου 1850 και μετά. Στην αυλή του Αγίου Νικολάου υπάρχει ένας μεγάλος πολύκλωνος πλάτανος που σκιάζει όλο το χώρο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1816

Το εξωκλήσι του Οσίου Νικάνορα είναι χτισμένο σε μια εντυπωσιακή κορυφή. Μοιάζει με μετέωρο που σμίγει με τα σύννεφα. Για να φτάσεις στο ναό πρέπει να ανέβεις 60 σκαλοπάτια. Μόλις τα ανέβεις υπάρχει η εκκλησία, το καμπαναριό, ένα προσκυνητάρι και τα νεόδμητα κελιά που είναι σχεδόν κρεμασμένα στο βράχο. Ο ναός χρονολογείται από το 1816. Είναι πολύ μικρός. Ο βράχος δεν επέτρεπε να γίνει μεγαλύτερος. Πρόκειται για ένα ναΐσκο θολωτό κατά μήκος και με τρούλο στο μέσον. Πάνω από τη μικρή είσοδο εσωτερικά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιγραφή από την οποία πληροφορούμαστε ότι οι τοιχογραφίες έγιναν το 1826.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Ή ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ)

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1604 ή 1605

Βρίσκεται στα ανατολικά του ναού της Αγίας Τριάδας. Είναι μικρός μονόχωρος ναός στον οποίο σώζονται τοιχογραφίες στο ιερό. Στους πλάγιους τοίχους εικονίζονται ολόσωμοι άγιοι και στο αέτωμα της ανατολικής πλευράς η Ανάληψη του Χριστού. Σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή στην ανατολική εξωτερική πλευρά, ο ναός κτίστηκε το έτος 1604 ή 1605.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *