Τώρα lockdown, μετά τι? της Νάγιας Κουναλάκη (Γ’ Γυμνασίου)

Μια μέρα πριν το δεύτερο lockdown είδαμε στον Πειραιά και στην Αθήνα σειρές ανθρώπων έξω από καταστήματα κάθε είδους. Υποψήφιοι πελάτες περιμένουν υπομονετικά σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο να αγοράσουν ρούχα, ηλεκτρονικά ,τρόφιμα ,είδη καπνίσματος και προς έκπληξίν μου και βιβλία.

Η αντίδραση τους αυτή μπορεί να είναι από τη μια πλευρά ψυχολογικά ερμηνεύσιμη και ίσως κατανοητή ,από την άλλη πλευρά όμως δείχνει την αδυναμία μιας μερίδας των Ελλήνων να κατανοήσουν ουσιαστικά την λειτουργία της εξάπλωσης του ιού παρά τις καθημερινές συστάσεις των ειδικών!

Τις ίδιες ώρες πάνω από 4.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια και βρέθηκαν εκτός περιφέρειας Αττικής. Κάποιοι έπρεπε υποχρεωτικά να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους και ήταν δικαιολογημένοι. Κάποιοι πάλι βρήκαν την καραντίνα και την διακοπή εργασιών ως δικαιολογία για να απολαύσουν τα καλά της επαρχίας χωρίς να σκεφτούν την πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό ως ασυμπτωματικοί φορείς τους στους κατοίκους της περιοχής στην οποία μεταβαίνουν.

Ανάγκη εκτόνωσης και αισθήματος ασφάλειας ή παρορμητική και ωχαδελφίστικη συμπεριφορά απέναντι στο δεύτερο κλείσιμό μας.Ναι , είναι δύσκολος ο εγκλεισμός και πιέζει και απειλεί ψυχικά όλους μας. Ναι , πολλοί τείνουν να νιώθουν ασφαλείς όταν συγκεντρώνουν δίπλα τους υλικά αγαθά, ειδικά σε συνθήκες πολέμου ή καραντίνας. Από την άλλη πλευρά όμως φαίνεται να λείπει από την κοινωνία μας η δεύτερη, η επεξεργασμένη σκέψη , αυτή που θα έπρεπε να ακολουθεί ως συμμάζεμα κάθε παρορμητικής μας ενέργειας .Θα έχουν αυτές οι συναθροίσεις στην ουρά συνέπεια στην αύξηση των κρουσμάτων? Θα το δούμε τις επόμενες μέρες ? Θα χαθούν κι άλλοι άνθρωποι?

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα κόσμος, κυρίως νεαρής ηλικίας μαζευόταν στις πλατείες χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις παρά τις εκκλήσεις των ειδικών…

Σήμερα φτάσαμε στο lockdown.

Μετά από αυτό τι?

Τι θα επακολουθήσει?

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε όλοι στάση ως κοινωνία, να δούμε σοβαρά το πρόβλημα της πανδημίας και τις επιπτώσεις του στην υγεία και στην οικονομία της χώρας μας? Τη θυσία θα την κάνουμε όλοι μας μικροί και μεγάλοι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *