Covid-19: Γιατί δεν μπορεί να «κλέψει» τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα. Τι είναι, τι πρεσβεύουν. Πόσα από αυτά που κάναμε πέρυσι μπορούμε να επαναλάβουμε φέτος με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο και πόσα θα μείνουν μακρινές αναμνήσεις.

Ρωτώντας γνωστούς και φίλους όταν επιστρέφουμε στην καθημερινότητα πώς τα περάσαν τις γιορτές η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι: «Οικογενειακά, με φαγητό, ποτό και ξεκούραση». Και μερικές ακόμη δραστηριότητες που εναλλάσσονται ανάλογα με τη διάθεση και τις προτιμήσεις του καθενός. Κάνοντας μία λίστα δραστηριοτήτων και συνηθειών ανακαλύπτει κάποιος ότι τα περισσότερα από όσα είναι συνυφασμένα των Χριστουγέννων δεν μπορεί να τα στερήσει ο κορωνοϊός.

Ψώνια, δώρα, στολισμός, τραπέζια, παιχνίδια, οικογενειακές στιγμές, ταινίες και πολλά άλλα -ακόμη και πάρτι στο γραφείο – μπορούν να επαναληφθούν και στα Covid Χριστούγεννα, προσαρμοσμένα στις επιταγές της εποχής, διατηρώντας όμως την ουσία τους.

Shopping

Τα Χριστούγεννα είναι αν μη τι άλλο shopping. Τα γιορτινά, τα ιδαίτερα, τα περιττά, τα δώρα. Εκτός από εποχικά, καταστήματα παιχνιδιών και μικρά μαγαζιά λιανεμπορίου που -σύμφωνα με όσα έχουν πει οι αρμόδιοι – θα ανοίξουν, υπάρχει και το νεόφερτο στην Ελλάδα click away, όπου θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα. Μπορείτε όμως και να «χαζέψετε» περιηγηθείτε στις ηλεκτρονικές βιτρίνες των καταστημάτων και να αγοράσετε για τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανάμεσα σε πολλές επιλογές.

Ορισμένες φίρμες θέτουν σε εφαρμογή φιλόδοξα σχέδια, όπως τα τρισδιάστατα ηλεκτρονικά καταστήματα, που θα προσομοιάζουν με τη φυσική εμπειρία αγορών. Η αμερικανική ιστοσελίδα προσλήψεων προσωπικού για το ηλεκτρονικό εμπόριο, Ecommercejobs.com, είδε τις αιτήσεις να αυξάνονται κατά περίπου 30% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η εταιρεία 24 Seven με έδρα το Λονδίνο βλέπει επίσης περισσότερες αναζητήσεις για ειδικούς στο ηλεκτρονικό εμπόριο από τον Μάρτιο.

Άγιος Βασίλης και κάλαντα

Ο Άγιος Βασίλης είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων και της ελληνικής Πρωτοχρονιάς. «O Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Βασίλης, οι τρεις μάγοι, όλοι θα μπορέσουν να παραδώσουν τα δώρα. Οι μικροί Ευρωπαίοι κάθε πίστης να έχουν την πεποίθηση ότι η αγάπη και η ελπίδα ποτέ δε θα είναι απούσα στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες» υπογράμμισε χθες, 27 Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το Υπουργείο Διασκέδασης Santa School είναι η πιο μακροχρόνια σχολή εκπαίδευσης για επαγγελματίες Άγιους Βασίληδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τη συμπεριφορά που προκαλεί τη μαγεία των Χριστουγέννων, τώρα αναπτύσσει και μια διαδικτυακή εφαρμογή. Έτσι τα παιδιά μπορούν να μιλούν με τον Άγιο Βασίλη κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

Όμως και η χώρα μας δεν πάει πίσω. Οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης από τη Θεσσαλονίκη, σκέφτηκαν τη βιντεοκλήση ως λύση, ώστε τα παιδιά να επικοινωνήσουν σε ζωντανή σύνδεση με τον αγαπημένο άγιο, αφενός για να του εκφράσουν τις επιθυμίες τους αλλά και να του πουν «ανέπαφα» τα κάλαντα. Ο χαρακτηριστικός ήχος της βιντεοκλήσης αντηχεί στο σπίτι του Άι Βασίλη στον Βόρειο Πόλο τη ώρα που τα ξωτικά κάνουν διάλειμμα από το πακετάρισμα των δώρων. Ο Άγιος Βασίλης, απαντά με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και αρχίζει η συνομιλία με τον μικρό φίλο ή φίλη που έχει πάρει ήδη τη θέση του στο άλλο μισό της οθόνης.

Στην επικοινωνία με τα παιδιά, ο Άι Βασίλης δεν παραλείπει να τους συμβουλεύσει αναφορικά με την πανδημία επισημαίνοντας πως και ο ίδιος -ανήκοντας στις ευπαθείς ομάδες καθώς έχει πολλά χρόνια στην πλάτη του και παραπανίσια κιλά, δεν βγάζει την κατακόκκινη προστατευτική του μάσκα, παρά μόνο όταν είναι μόνος μπροστά στον υπολογιστή.

Τη θέση του κλασικού γράμματος έχουν πάρει τα μέιλ. Πληθώρα από διαδικτυακές κάρτες με την υπογραφή του Άι Βασίλη κατακλύζουν το διαδίκτυο. Ονομαστικές και με την ένδειξη «το καλύτερο παιδί» θα είναι οι κάρτες που θα παραλάβουν ηλεκτρονικά όσοι θα απευθυνθούν στις εταιρείες που έχουν αναλάβει την ηλεκτρονική αποστολή.

Στολισμός

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τον στολισμό τόσο των πόλεων και καταστημάτων όσο και του σπιτιού μας. Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν να δώσουν μία εορταστική ατμόσφαιρα με γκι, λαμπιόνια, κεράκια  κάλτσες, γιρλάντες, διάφορα στολίδια και φυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη φάτνη ή το πιο ελληνικό καράβι.

Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και φέτος και ίσως με περισσότερη επιμέλεια αφού θα υπάρχει περισσότερος χρόνος. Επίσης μία βόλτα με τα πόδια ή το αυτοκίνητο στους φωταγωγημένους δρόμους και τα στολισμένα μαγαζιά της πόλης αφήνει πάντα μία εορταστική ατμόσφαιρα.

Ταξίδια

Με τη φαντασία κάνουμε τα περισσότερα και στον ελεύθερο χρόνο μας ονειρευόμαστε τα μελλοντικά. 

Κοντινά ή μακρινά τα ταξίδια και οι αποδράσεις αρέσουν σε όλους. Κάποιοι προτιμούσαν τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων να κάνουν σκι σε χιονοδρομικά της Ευρώπης ή να πετάγονται για καλοκαιρινές διακοπές στο άλλο ημισφαίριο. Φέτος ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

Ας αρκεστούμε στα διαδικτυακά ταξίδια και ας σχεδιάσουμε τα επόμενα όταν ο κορωνοϊός νικηθεί.

Γιορτινό τραπέζι

Χριστούγεννα σημαίνει περισσότερο φαγητό και ποτό γύρω από το μεγάλο τραπέζι του σπιτιού παρέα με την οικογένεια και τους στενούς φίλους. Απ΄ότι φαίνεται έως τώρα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα το επιτρέψουν.

Μπορεί η γαλοπούλα να είναι φέτος μικρότερη, καθώς οι καλεσμένοι θα είναι λιγότεροι- όμως το γιορτινό τραπέζι θα στρωθεί και θα είναι μία ευκαιρία για πιο ουσιαστική επαφή με τους συνδαιτημόνες.

της Πέπης Γρηγοριάδου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *