To Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην «Πρωτοβουλία 1821-2021»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας σημαντικών κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.

Με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως στην παρουσίαση της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία»

Η μελέτη του ελληνικού χώρου από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Με έμφαση στην ανάδειξη των πρωτογενών πηγών και στόχο την αποκατάσταση του ιστορικού χρόνου, προχωρούμε στην δημοσίευση 700 επιλεγμένων οθωμανικών εγγράφων από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Τα έγγραφα αυτά πουεστάλησαν από την Υψηλή Πύλη στις οθωμανικές επαρχίες στο διάστημα από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828, ρίχνουν φως σε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης άγνωστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έργο διεθνών προδιαγραφών, που στόχο έχει να αποκαταστήσει παγιωμένες θέσεις και ιδεολογήματα. Για το λόγο αυτό εκδίδεται στην Αγγλική γλώσσα.

Η έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2021.

Επιμέλεια: Δρ. Σουκρού Ιλιτζάκ.

«Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας: Τεκμήρια Ιστορίας»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση μιας μελέτης για την οικιστική εξέλιξη της πόλεως της Ύδρας από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ου αι. μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας. Η έκδοση αναμένεται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2020.

Συγγραφέας: Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.

«Κωνσταντίνος Κανάρης, 1793-1877»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση επιστημονικής μονογραφίας για τη ζωή και δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια της ιστορίας. Η έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2021.

Συγγραφείς: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Αννίτα Πρασσά

«Σύνορα, Κυριαρχία και Γραμματόσημα, Ελλάδα 1830-2000»

Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου. Η έκδοση αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2021.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθ. Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΑΡΧΕΙΑ

Ψηφιοποίηση και δημοσίευση ελληνικού τμήματος του Αρχείου του Βρετανού Λόρδου Τόμας Κόχραν 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, αναλαμβάνει το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο έχει μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα. 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας»

Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2021 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ

  • Έκθεση για τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – μεγάλο μέρος της Συλλογής Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή με τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα εγκαίνιά της προγραμματίζονται να γίνουν στις 16 Ιουνίου 2021 και θα διαρκέσει για 6 μήνες.

  • Ημερίδα στο Πόρτσμουθ: “Από τον Νείλο στο Ναβαρίνο

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτσμουθ, στις 15 Ιουνίου, ημερίδα με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Νείλου και την επίδρασή της στους υπόδουλους Έλληνες. Επιστημονικά υπεύθυνοι για την εκδήλωση είναι η Δρ Κατερίνα Γαλάνη και ο Καθηγητής Andrew Lambert και σε αυτήν θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί.

Τα νέα από το 1821 #live: Ενημερωτική και εκπαιδευτική καμπάνια στο twitter

Κατά τη διάρκεια του 2021, θα αναρτώνται σχεδόν καθημερινά “ζωντανές” ειδήσεις από το 1821, στα ελληνικά και αγγλικά, δημοσιεύοντας τα γεγονότα της Επανάστασης με διαρκή ροή στο Twitter, σαν να ξεδιπλώνονται αυτήν τη στιγμή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αφιέρωμα στο 1821

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης θεματολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές από τον χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου, σχεδιάστηκαν τέσσερα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Λυκείου με θεματικούς άξονες τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι οι μαθητές, μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, ζωγραφικά και μουσικά έργα και ιστορικές πηγές,  να γνωρίσουν τα γεγονότα, τα πρόσωπα της Επανάστασης, καθώς και να προσεγγίσουν την ιδέα της Επανάστασης και τα αποτελέσματά της, όχι μόνο στη σύγχρονή της εποχή αλλά και στο παρόν και στο μέλλον.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σχεδιάζει την υλοποίηση των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων σεβόμενο τις παρούσες συνθήκες και ανταποκρινόμενο στα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό και θα δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία να υλοποιήσουν το προγράμματα εξ αποστάσεως.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *