Κλιματική Αλλαγή: Έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται (του Ζαρίφη Απόστολου Α’ Λυκείου)

Ο πλανήτης έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ και ο κίνδυνος είναι χωρίς προηγούμενο, τονίζουν οι εκατοντάδες επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κλιματική αλλαγή με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα η μνημειώδης έκθεση, την οποία συνέταξαν 234 επιστήμονες από 66 χώρες, με τη βοήθεια ακόμα 517 επιστημόνων, βασιζόμενοι σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες από όλο τον πλανήτη.


Σύμφωνα με την έκθεση μέρος της οποίας δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, 10 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, απειλώντας με νέες «πρωτοφανείς» καταστροφές την ανθρωπότητα.

Η έκτη αξιολόγηση του κλίματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει επίσης ότι εκτός από ένα κλάσμα των 1,1 βαθμών υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα μέσα του 19ου αιώνα όλα «προκαλούνται κατηγορηματικά από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις και τώρα είναι πολύ αργά


Η σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα σε τρεις μήνες μπορεί να επιδιώκει στο να βρει τρόπους ώστε η θερμοκρασία να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όμως το όριο αναμένεται να παραβιαστεί κοντά στο 2050, ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα παρθούν για τη μείωση της ρύπανσης. 

Παρόλο που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί προς το παρόν μόνο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του τις συνέπειες που ήδη εκδηλώνονται. Το κύμα καύσωνα που «χτύπησε» μέχρι και τον Καναδά με την άσφαλτο να λιώνει από τη ζέστη, τις έντονες βροχοπτώσεις στην Κίνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Καλιφόρνια και τη Σιβηρία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Βασική αιτία της υπερθέρμανσης μέχρι τώρα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κατέληξε η IPCC.


Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο που έρχεται, κατέστησε σαφές η έκθεση.

Ακόμα κι αν η ανθρωπότητα με κάποιο μαγικό τρόπο πετύχει τον στόχος της και περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η ξηρασία και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν.

Έκθεση του ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να ξεπεράσει το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού


Η έκθεση προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκαλέσει αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών εξαιτίας των πάγων που λιώνουν, αλλά και η μετατροπή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε σαβάνα.


Την ίδια ώρα, οι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής υφίστανται μια.. ανελέητη μάχη.

Από το 1960 περίπου, τα δάση, το έδαφος και οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει σταθερά το 56 % του συνόλου του CO2 που η ανθρωπότητα έχει εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα – παρόλο που αυτές οι εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά το ήμισυ.

Πρέπει να δράσουμε τώρα

Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση».

Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», επέμεινε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.                                  

Ζαρίφης Απόστολος Α’ Λυκείου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *