21 Μαρτίου: Παγκόσμια Μέρα Συνδρόμου Down

Φέτος γιορτάσαμε την 16η επέτειο καθιέρωσης της Παγκόσμιας Μέρας Συνδρόμου Down, μέρα που καθιερώθηκε από τον Έλληνα γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη. Η μέρα δεν έχει οριστεί τυχαία. Ο μήνας Μάρτιος (3ος στην σειρά) συμβολίζει το τρίτο χρωμόσωμα και ο αριθμός 21 συμβολίζει ότι υπάρχει τρίτο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος. Πρόκειται για μια εκ γενετής βλάβη που κυμαίνεται σε σωματική και νοητική υστέρηση που κυμαίνεται από ελαφριά ως βαριά.

Συνήθως όταν μιλάμε για την ειδική αγωγή έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για ελλείμματα. Ωστόσο, θεωρείται σκόπιμο να αναδειχτούν οι κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με σύνδρομο Down. Τα άτομα είναι χαρούμενα, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και εκπαιδεύονται με επιτυχία σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης. Συμμετέχουν σε παιχνίδια και εργάζονται με υποστήριξη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η καφετέρεια «Μύρτιλλο», μια ΚοινΣεπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) στο Ηράκλειο Αττικής. Η ιδέα ξεκίνησε στο Εδιμβούργο και το 2013 έφτασε στην Ελλάδα. Στόχος της επιχείρησης είναι η έμμισθη απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε ποσοστό άνω του 40% επί των συνολικών εργαζομένων. Μέσω της εκπαίδευσης στον εργασιακό χώρο τα άτομα αποκτούν δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης αλλά και ταυτόχρονα διαχέεται το μήνυμα της ισότητας όλων των μελών της κοινωνίας. Έτσι, στο συγκεκριμένο καφέ απασχολούνται 13 άτομα εκ των οποίων 10 ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άτομα με κώφωση, με μέτρια νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμός).

Τι λέτε λοιπόν; Φοράμε διαφορετικό χρώμα κάλτσας για να συμβολίσουμε την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα και προτιμάμε να πιούμε τον καφέ μας στο «Μύρτιλλο»;

Δενδρινού Ευαγγελία (ΠΕ02)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *